Din insats


Vi på AkzoNobel tror på en ljusare och mer hållbar framtid. Genom vårt miljöarbete vill vi hjälpa människor att dagligen göra smarta och miljövänliga val. Oavsett om det handlar om ommålning av ditt hem, i samhället där du bor eller hur du kan minska ditt avfall, så har vi massor av möjligheter för dig att göra en skillnad. Varför inte börja redan idag!

Välj vattenburna färger

Ett av de enklaste miljövänliga val du kan göra är att välja vattenburna färger i stället för lösningsmedelsburna färger. Detta kommer att säkerställa att du minimerar utsläpp av lösningsmedel eller VOC (Volatile Organic Compound) vid dina målningsprojekt. Du förbättrar även luftkvalitén och minskar klimatpåverkan eftersom lösningsmedlet i lösningsmedelsburna färger avdunstar till luften vid rumstemperatur. VOC frigörs från många källor i vår vardag t.ex. bränslen, rengöringsmedel, aerosoler och även kosmetika. VOC:s bidrar till dålig luftkvalitet när de reagerar med avgaser och solljus och bidrar även till den globala uppvärmningen.

Använd hållbar högklassig färg


Det ger dig fördelar som långsiktig kostnadsbesparing, lång hållbarhet och ett bättre miljöval. Om du använder produkter som Cuprinol Täckfärg, Täcklasyr och Fasadfärg Plus så kommer du inte behöva måla om så ofta och ditt hem ser fräscht och nytt ut år efter år. Detta innebär dessutom att påverkan på miljön minskar eftersom du inte behöver köpa ny färg så ofta och det blir mindre emballage- och färgavfall.


Välj bland våra miljömärkta produkter


För att underlätta ditt val, så har vi miljömärkning på en mängd av våra produkter, som tex Cuprinol Täckfärg och Cuprinol Täcklasyr.


Köp rätt mängd färg


Du kan båda spara pengar och miljön genom att köpa rätt mängd färg. Lär dig hur du beräknar rätt färgmängd med de här praktiska tipsen.

  • Mät ytan som du ska måla. Mät bredden och höjden på ytan för att beräkna den totala ytan i kvadratmeter.

  • Dra ifrån ytor som t.ex. fönster och dörrar.

  • Multiplicera din nya totala yta i kvadratmeter med antal strykningar. Vi rekommenderar att man räknar på två strykningar + eventuell impregnerings- och grundfärg vid nymålning.

  • Dela slutligen denna summa med hur mycket färg/m² som produkten räcker till, denna informationen hittar du på förpackningen och våra tekniska datablad. Detta ger dig hur många liter färg som du totalt behöver för ditt projekt.

  • När du använder kvalitetsfärg kommer du märka att det räcker med en mindre färgmängd för ett perfekt slutresultat och en mindre färgmängd är positivt för miljön.


Återvinningstips


Ett stort problem i vårt samhälle är att mycket av den färg som blir över när man målat ”försvinner”. Detta tycker vi på AkzoNobel är oroväckande och vill uppmana dig och alla andra att om du inte behöver färgen, så lämna den på närmaste återvinningsstation, där den blir omhändertagen säkert och miljövänligt. Dessutom kan förpackningen användas för att skapa nya färgburkar.

Kulörer laddas…