MÅLA UTOMHUS

Som tur är finns det många olika alternativ. Du kan byta kulör på hela fasaden och/eller använda en kontrastkulör på t.ex. dörren, dörrkarmen, fönsterkarmarna eller vindskivorna.
En ny kulör på exempelvis en dörr kan också bidra till att ge fasaden ett helt nytt och fräscht intryck, särskilt om du väljer en kulör som matchar dina kreativa trädgårdsprojekt.

Viktig att tänka på…
Ett kulörbyte på hela trähusets fasad måste tänkas igenom noggrant. Först och främst måste du naturligtvis överväga om den kulör du vill ha verkligen passar med husets ålder, historia, arkitektur och byggnadsstil.

 

Det är också viktigt att du tar hänsyn till omgivningarna – hur ser de andra husen i grannskapet ut och hur kommer kulörvalet att harmoniera med den omgivande naturen under olika årstider? Ska du använda en eller flera kulörer och ska de i så fall vara en ljusare och en mörkare variant av samma grundkulör eller en kombination av olika kulörer?

 

Oavsett omständigheter är det alltid bra att först testa kulören, t.ex. genom att måla ett par kvadratmeter av fasaden på en del som får både ljus och skugga. Om kulören inte är rätt kan den enkelt målas över.

 

TRE STEG TILL EN PERFEKT FASAD SOM HÅLLER LÄNGE

1. TVÄTTA
    Grundlig rengöring ger optimal vidhäftning och hållbarhet och är alltid en bra och
    enkel start på vägen mot ett perfekt resultat.

 

2. GRUNDA
    Det finns två olika typer av grundbehandling:
    1. Grundolja (Grundolja Träbas V) skyddar mot röta och mögelangrepp.
    2. Grundfärg (Trägrund V) maximerar vidhäftning, ger ett bra fuktskydd och lång hållbarhet.

 

3. MÅLA
    Med en bra slutbehandling får du en fasad som du kan njuta av i många år.
    Välj mellan heltäckande och transparenta träskyddsprodukter som kan
    fås i en mängd olika kulörer.

REKOMMENDERAD 

FASADPRODUKT: TÄCKFÄRG
Vår Täckfärg är en akrylbaserad utomhusfärg med självrengörande yta som skyddar mot smuts och ytmögel. Täckfärgen ger en rekordlång hållbarhet på upp till 16 år. Dessutom är den snabbtorkande, miljömärkt och regnfast inom en timme. Täckfärgen lämpar sig bäst för sågad panel.

 

TIPS OCH TRICKS
Några tumregler som är bra att lägga på minnet när du ska måla ditt trä:• Träets fuktprocent får inte vara högre än 16% Om du är osäker kan du köpa en fuktmätare på samma ställe som du köper Cuprinol-produkter.

 

• Kolla väderprognosen! Det vore synd att bli avbruten av ett regnväder. En torr, halvmulen sensommardag med en temperatur på ca 15–23 °C är det optimala. Måla inte i direkt solljus eftersom färgen då torkar för snabbt.


• Du kan utan problem applicera en akrylat utomhusfärg ovanpå en yta tidigare målad med alkydfärg, men inte tvärtom.

Kulörer laddas…